24u koken

Je kan tegenwoordig niet langs de kanalen op tv zappen of er verschijnt een kookprogramma. Chefkoks die koken voor celebrities. Koks die zich willen meten aan hun twee- sterren collega’s of amateurs die dolgraag willen koken, omdat ze eten denken en dromen. Eten en vooral koken is hot. De grootste supermarkten komen elke maand met een blad uit vol met gratis recepten, waarvan de beste ingrediënten natuurlijk alleen in hun winkels te halen zijn. Maar ook heuse glossy’s in het tijdschriftenschap die helemaal toegewijd zijn aan het zo goed mogelijk bereiden van voedsel. Recepten vergezeld van de prachtigste foto’s van pizza’s, stoofschotels, cakes en dergelijke. Allemaal heel makkelijk te bereiden en dus niet te mislukken.
Sinds ongeveer een jaar hebben we op de digitale televisie zelfs 24 Kitchen. Een concept dat in andere landen al jaren bestaat, maar die voor Nederland baanbrekend is. Er is kennelijk behoefte aan 24 uur lang kennis over eten. Ook ik kijk regelmatig naar deze zender. Behalve de gebruikelijke Jaimie Oliver- overdaad, heeft het team van 24 ook zijn eigen koks aan het werk gezet met, toegegeven, vrij leuke concepten. Grenzeloos koken waarbij koks uit verschillende landen internationale recepten maken. Twee dames bijvoorbeeld, die Arabische gerechten koken. Ik heb echter nooit behoefte gehad om die na te maken. Het is namelijk niet te volgen, omdat de dames zich meer lijken te concentreren op hoe gezellig ze het met elkaar hebben dan op het gerecht zelf. Of een Italiaanse meneer waarvan ik de gerechten dolgraag zou willen maken, ware het niet dat ik me ontzettend irriteer aan zijn overdreven manier van uitleggen om niet te spreken van zijn dikke Italiaanse accent (ondertiteling is hier geen overbodige luxe, 24!!). Maar ook een Indonesier die vrijwel altijd de recepten van tantes of oma’s maakt en een Franse chef wiens eten altijd heerlijk lijkt.
Het is het programma ‘De makkelijke maaltijd’ waar ik af en toe echt moeite mee heb. Rudolph van Veen, mede- oprichter van dit kanaal, kookt hier zelf een potje mee. Nu is deze man volgens mij van origine patissier, wat ook goed te zien is aan een kookprogramma waarin hij uitsluitend hartige en zoete taarten maakt. Wat betreft de maaltijden in ‘De makkelijke maaltijd’, waarbij hij de kijker een recept leert die niet langer dan 30 minuten duurt om klaar te maken, lijkt hij af en toe een beetje uit de bocht te vliegen met zijn creativiteit. Het ergste wat hij maakte en waar echt mijn klomp van zou breken (als ik er een gehad had), waren kiptoffees….Huh??? Wat?? Ja, kiptoffees. Hartig wordt hier met zoet gecombineerd, namelijk kipfilet met appelen, rozijnen, kaneel en suiker! Dus kipfilet met appeltaart. Maar dan niet het ene als hoofdgerecht en het andere als dessert. Misschien wel heel economisch: het desert kan je in principe wel overslaan. Maar het ergste komt nog. Dit gerecht combineerde hij met broccoli- salade (broccoli met kerstomaatjes, halvanaise en yoghurt) en bananenrijst (rijst met kapucijners en banaan!!)… Ook voor de niet gelovige mensen onder ons: alleen God weet wat Rudolph met dit gerecht bedoeld heeft. Apart geserveerd roepen deze gerechten al vraagtekens bij me op en zou ik niet erg geneigd zijn ze te proeven. Maar samen serveren? Het verbaast me ontzettend dat die man echt kok is! En dan te bedenken dat hij nog niet de ergste van alle koks is. Rudolph weet nog wel eens iets te koken waarvan ik denk dat het wel eens lekker zou zijn. Dat kan ik niet zeggen van een dame met de naam Prins (sowieso al een twijfelachtige naam voor een vrouw, maar goed, het gaat over haar eten). Zij is aangesteld als chef die speciaal voor ouders met kinderen gerechten maakt. Op zich een heel goed idee, want kinderen kunnen nogal nukkig zijn en niet alles lusten. Niet ik, want ik vrat echt alles als kind, misschien is dat de reden dat ik als volwassene chronische maagklachten heb. Anyways, een goed idee van 24. Maar mensen!! Als je het eten dat Prins bereid aan je kinderen voorschotelt, leer je ze dat eten geen smaak heeft! Die dame snijdt een winterwortel in grove stukken, kookt dat in water gaar en serveert dat aan kinderen onder de naam ‘tractor- banden’, want “dan maak je het leuk voor kinderen!” WTF! Hou aub op met die onzin. Dat is toch niet te vreten! Je gaat toch een kind niet een grote doorgekookte stuk wortel geven? Of linten van een komkommer snijden en ze komkommerslangen noemen? Puh..leasseee!! Vind je het gek dat die kids niks willen eten? Ook populair bij chefs, die speciaal voor kinderen koken, is dat ze de ingrediënten gepureerd serveren. Want kinderen zien dan niet dat er broccoli in zit en eten het dan wel op… Serieus, onderschat kinderen niet! Laat ze trouwens maar zien hoe voedsel eruit ziet en hoe het smaakt. Alleen moet je dan niet een recept van Prins volgen of de broccoli in een salade doen met yoghurt of halvanaise, want dan eet geen hond het!

Dit bericht werd geplaatst in Food. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s