Kip, pijnboompitten, rozijnen en 50 draadjes saffraan

Onlangs na lange tijd weer een onbekend recept uitgeprobeerd. En met succes!
In onze boekenkast staat een bescheiden aantal boeken waaronder kookboeken. Deze zijn eigenlijk van mijn lief. Veelvuldig gebruikt toen hij nog kok was, tegenwoordig voornamelijk stof aan het vangen in de kast. Ik besloot er onlangs eentje uit te halen. Mijn oog viel op Casa MORO van Sam & Sam Clark.

Sam en Sam Clark zijn eigenaars van het beroemde Moro restaurant in Londen. Voor de foodies, ze waren ook collega’s van elkaar bij de nog bekendere River Cafe. Anyhoe, Sam en Sam zijn tijdens hun drie maanden durende (!) huwelijksreis door Spanje en Marokko getrokken, hebben prachtige gerechten gegeten en besloten om in plaats van een plakboek, een kookboek te maken. Dat laatste verzin ik, maar het lijkt me wel een mooi en ontzettend aannemelijk verhaal ;)). Het resultaat is een geweldig kookboek (al 6 jaar oud trouwens) gevuld met heerlijk uitziende recepten. Onderstaande is een recept dat ik heb gemaakt en dat ik wil delen.

Pollo al ajillo con piñones y pasas 

 
 

Kip met pijnboompitten, rozijnen en saffraan

4 personen

Ingrediënten:
6 eetlepels olijfolie
12 teentjes knoflook, heel
1 middelgrote biologische kip, in 8 stukken
150 ml droge witte wijn of fino sherry
50 saffraandraadjes, geweekt in 7 eetlepels kokend water
100 g rozijnen, in warm water geweekt
75 g pijnboompitten, lichtbruin geroosterd of gebakken
zeezout en zwarte peper

De instructies in het boek zijn goed te volgen. Ik heb me er ook voor het grootste deel aan gehouden, behalve dat ik gekozen heb voor 5 kippenbouten (elk in tweeën gedeeld) en voor de witte wijn in plaats van de sherry. Onderstaande zijn de letterlijke instructies (dus met hele kip in 8 stukken verdeeld).

Laat de olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur heet worden. Bak de knoflook goudgeel, neem hem uit de olie en zet apart. Bestrooi de kippendelen met zout en peper en bak de kippenborsten rondom knapperig en bruin. Neem ze uit de pan en zet ze apart. Bak dan de overige delen tot ze knapperig en bruin zijn. Schenk de wijn erbij met de geweekte saffraan, schud de pan goed zodat de wijn een emulsie gaat vormen met de olie. Breng alles tegen de kook aan, temper het vuur en verwarm alles 15- 20 minuten tot de kippenpoten bijna gaar zijn. Doe de kippenborsten erbij met de knoflook, uitgelekte rozijnen, pijnboompitten, zout en peper naar smaak. Leg het deksel op de pan en verwarm alles zachtjes 5- 10 minuten of tot de kippenborsten gaar zijn, maar sappig. De saus moet de dikte van yoghurt hebben. Voeg eventueel wat water toe als hij te dik is, of laat hem inkoken als hij te dun is. Haal daarvoor wel eerst de kip uit de pan, omdat die anders te gaar wordt. Breng de saus op smaak met zout en peper. In Spanje eten we pollo al ajillo vaak met met gebakken aardappelen en een salade. Gekookte nieuwe aardappelen zijn ook lekker.

Zoals ik al eerder schreef, één keer geprobeerd en meteen raak! Heerlijke, warme, maar sterke smaken door met name de hoeveelheid saffraan. De knoflook is ontzettend veel, maar niet in scherpte aanwezig. Doordat je ze heel bakt en daarna meestooft, krijgen ze de zoete smaak die ze krijgen bij het poffen. De pijnboompitten en de zoete rozijnen brengen de sterke smaken van de knoflook en saffraan helemaal in balans!
Ik realiseer me dat ik ontzettend klink als een amateur-kok van Masterchef, maar geloof me, dit recept is de moeite waard om uit te proberen. Wij hebben het gegeten met gekookte aardappelen en een simpele salade (Hollandse/ botersla, komkommer, tomaat, frisse dressing van olijfolie en rode wijnazijn).

Succes ermee en smakelijk eten!!

ps Plaatje van het gerecht staat niet in het boek, maar is van yours truly!
pps Van mijn goede voornemen om minder te eten (zie vorige post) is natuurlijk niets meer over…

Dit bericht werd geplaatst in Food. Bookmark de permalink .

Een reactie op Kip, pijnboompitten, rozijnen en 50 draadjes saffraan

  1. Olga Garces zegt:

    Hi! I would like to invite you to check out our site volrecepten.nl . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.

    If you like the idea of being found on our page, please, add your blog through the Top Blogs section.
    I hope to see you there soon!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s