Cottage pie

Vandaag weer een recept. Ik zag James Martin (Britse chef, van Saturday Kitchen) onlangs op de televisie een cottage pie maken en dat wou ik al zo lang proberen. Dus de volgende dag meteen gemaakt en het heeft niet teleurgesteld!

Ingrediënten:

8 medium aardappelen, 1 theelepel plantaardige olie, 600g rundergehakt, 2 fijn gesneden uien, 3 tenen knoflook fijn gesneden, 4 takjes tijm blaadjes verwijderd en fijn gesneden, 1 stengel bleekselderij fijn gesneden, 2 eetlepels tomatenpuree, scheutje Worcestershire sauce naar smaak, 9 wortels ongesneden en schoongemaakt (1 fijn gesneden, 8 heel gelaten), 100 ml rode wijn, 500 ml runderbouillon, 50g basterdsuiker, 125 g ongezouten boter, 150 ml melk, zout en zwarte peper.

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 190C/ 170C Fan/ Gas 5
 2. Prik met een vork de aardappelen rondom in, wrijf ze in met een beetje olie en bak ze in de oven 1 – 1 1/2 uur of tot ze zacht zijn.
 3. Verwarm een pan tot deze heet is, voeg de olie toe en bak het gehakt in gedeelten tot het net aan bruin is. Voeg daarna de uien, knoflook, tijm en bleekselderij toe en bak enkele minuten tot ze zacht zijn.
 4. Voeg de tomatenpuree toe, bak ongeveer 1 – 2 minuten mee, gevolgd door de  worcestershire saus en de fijn gesneden wortel. Voeg de wijn toe en laat het meekoken tot het met een derde verminderd is in volume. Doe de runderbouillon erbij en laat sudderen. Wel af en toe roeren en door laten sudderen voor ca 30 minuten tot de rund zacht is en de saus dikker is geworden.
 5. Leg de overgebleven wortels intussen in een pan water, voeg een snufje zout, de suiker en een klont boter toe. Laat koken, doe het vuur dan zachter en laat zachtjes sudderen tot de wortels zacht zijn, kan 30-40 minuten duren.
 6. Als de rundergehakt klaar is, maak het af met zout, zwarte peper en zoveel worcestershire als je wilt.
 7. Doe het gehakt in de kom en laat het afkoelen terwijl je de aardappelpuree maakt.
 8. Als de aardappelen gaar zijn, haal ze uit de oven. Laat ze iets afkoelen, ze dienen nog wel warm te zijn voor de puree. Verhoog de oventemperatuur naar 220C/200c Fan/ Gas 7.
 9. Als de aardappelen iets afgekoeld zijn, snijd ze in tweeën, schep het vlees eruit en pureer het door middel van een aardappelknijper, stamper of vork.
 10. Voeg de helft van de overgebleven boter en de melk toe aan de aardappelen en klop tot de puree glad en romig is. Voeg zout en peper naar smaak.
 11. Doe het afgekoelde gehakt in een bakblik en lepel de warme aardappelpuree erover. Verspreid de overgebleven boter over de puree en doe nog 10-15 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is en het gerecht door en door heet is.
 12. Serveer met de gekookte wortels.

Eerlijkheidshalve, ik vond de wortels niet echt heel geweldig. De volgende keer eet ik dit met wat doperwtjes denk ik. En er komt echt een volgende keer, want het was heerlijk.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Food, Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s