René Tosari. Diversity is Power

Je hebt het waarschijnlijk al vernomen. Wij (ik en een geweldig team professionals)  zijn bezig met het maken van een monografie van René Tosari. Het boek zal bestaan uit een aantal essays dat verschillende aspecten van zijn werk belicht, een uitgebreide tijdlijn waarin je als het ware zijn 50 jarig carrière bewandelt en een schat aan afbeeldingen. De inhoud van het boek is bijna zo goed als klaar. Nu nog het vormgeven en drukken… niet heel onbelangrijk.. En daar hebben we geld voor nodig! Er is al veel gedoneerd, maar we zijn er nog niet! Deze smeekbede om de laatste centen, zullen jullie de komende weken, vooral op social media, heel vaak tegenkomen. En ik wil jullie via deze blog nu eens laten weten waarom ik dit boek zo belangrijk vind.

 

Tosari (1146)

René Tosari, untitled 2002, mixed media on canvas 

Ja, hij is mijn vader! En als dochter gun ik hem dit natuurlijk als geen ander. Maar er is meer. Het is ontzettend belangrijk dat zijn werk gedocumenteerd wordt. Het is geschiedenis die niet verloren moet gaan. Het boek zal onderdeel worden van de Surinaamse kunstgeschiedenis, die maar net in de kinderschoenen staat. Zo een boek uit laten brengen, is dus eigenlijk groter dan de kunstenaar over wie het gaat. Knowledge is power people! Als dit boek er is, kunnen meer mensen te weten komen hoe rijk de Surinaamse cultuur is, en zijn we weer een stapje verder in het beschrijven van de Surinaamse kunstgeschiedenis.

René Tosari heeft zowel in Suriname als in Nederland aan zijn carrière gebouwd. In de jaren tachtig was hij behalve beeldend kunstenaar ook oprichter van het kunstenaarscollectief Waka Tjopu, een collectief dat geloofde in het brengen van kunst in de maatschappij. In de jaren negentig vestigde hij zich in Amsterdam Zuidoost en zag hij de Bijlmermeer als broedplaats van hedendaagse kunst, met name door de hoeveelheid aan verschillende nationaliteiten die het stadsdeel rijk is. Hij maakte zich in de Bijlmer hard voor zo een broedplaats en was daardoor mede verantwoordelijk voor de oprichting van Open Ateliers Zuidoost.

Tosari (1519)

René Tosari, ‘Impressie Bijlmermeer’ 1996, mixed media on canvas

Vanaf het nieuwe millennium zet hij zich in als docent beeldende vorming waarbij hij kinderen de waarde van beeldende kunst leert in te zien. Sinds 2013 heeft hij zich weer voorgoed gevestigd in Suriname, waar hij in Commewijne een artist in residence aan het opzetten is.

Het is dit jaar 50 jaar geleden dat René Tosari begon aan de kunstacademie. Het is dit jaar 45 jaar geleden dat hij zijn eerste solo- tentoonstelling hield en 2018 is ook het jaar dat hij 70 werd! Als dit niet genoeg redenen zijn om het boek te laten uitkomen…

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Art, Books en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s