My Dark Vanessa, Kate Elizabeth Russell

In dit debuut van auteur Kate Elizabeth Russell wordt de 15-jarige Vanessa verliefd op haar 42- jarige docent Strane. Vanuit het perspectief van Vanessa komen we te weten hoe deze ‘romance’ zich ontwikkeld. Het verhaal speelt zich in verschillende tijdsperioden af, tussen 2000 en 2017, maar is niet chronologisch opgebouwd. Zo kom je te weten hoe de relatie tot stand komt en hoe het verloop ervan is. 

Voor de ervaren lezer zal het boek aan Vladimir Nabokovs ‘Lolita’ doen denken. In My Dark Vanessa wordt daar een aantal keer naar verwezen. Het belangrijkste verschil tussen de twee boeken is het perspectief van de verteller: Nobokov concentreert zich op de dader, Russell laat het slachtoffer spreken.

My Dark Vanessa eBook door Kate Elizabeth Russell - 9780008342265 ...

Maar is Vanessa wel het slachtoffer? Wat dat betreft is het een moeilijk boek om te lezen, veelal omdat Russell de lezer weet te bespelen. Ik begon op een gegeven moment te twijfelen aan Strane en had zelfs het idee dat hij echt verliefd werd op de vijftienjarige Vanessa en dat zijn gevoelens oprecht waren. Wat is echt en wat niet? Bespeelt hij haar en heeft ze dat echt niet door? Ze is een verliefde puber en Strane weet exact hoe hij haar moet verleiden. Is het verleiden of laat zij hem ook toe? En kan je haar dat kwalijk nemen? Een prachtig boek waar ik af en toe kippenvel van kreeg, ontzettend kwaad over kon worden en het ook af en toe heb moeten wegleggen om van bij te komen. Een boek dat me nog lang bij zal blijven.

Dit bericht werd geplaatst in Books, Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s