Moksi Meti

Eens in de zoveel tijd spreek ik af met mijn vriendin Ida. Gedurende de jaren hebben wij een bepaalde traditie rondom dit uitje gecreëerd, namelijk filmpje pakken, eten bij Kam Yin en Starbucks/ Haagen Dasz (dat laatste is sterk afhankelijk van het weer). Een aantal verschrikkelijk slechte films is al de revue gepasseerd, variërend van Hairspray (“I wish everyday was negro- day”) tot en met Isidious (“It’s not the house that’s haunted, it’s your son!”)! Wij hebben waarschijnlijk evenveel goede films gezien, maar op de een of andere manier blijven slechte gebeurtenissen altijd langer hangen in mijn hoofd… Omdat de film altijd een vrij onzeker moment is tijdens deze avond hebben wij twee buffers. De ene is het toetje bij Haagen Dasz of Starbucks en de andere is het eten bij Kam Yin.
Kam Yin is een Surinaams/ Chinees restaurant/ afhaalgebeuren met twee vestigingen, de ene in het centrum en de andere in de Amsterdamse Poort. Men gaat niet voor de ambiance of het vriendelijke personeel naar Kam Yin toe. Het restaurant is volgepropt met houten tafeltjes, die de koude sfeer nauwelijks verhullen en het personeel heeft zeker geen cursus gastvrijheid gehad. Naar Kam Yin ga je toe voor het goedkope eten. Ida en ik bestellen altijd hetzelfde: moksi meti met witte rijst. Ik met een Fernandes of cola, zij met een coconut- juice. Wij kijken dus nooit naar het menu. Nemen het vaak niet eens aan van het personeel. Nadat we besteld hebben, staat het eten binnen 5 minuten op tafel. Vind je dat vreemd, dan ben je er waarschijnlijk voor het eerst: de vaste gasten kijken er namelijk allang niet meer van op. Bestel je moksi- meti dan krijg je een schaal met warme witte rijst en een schaal vol vlees: magere varkensvlees, stukken spek, Chinese varkensworst (fa- chong) en kip overgoten met de typische moksi- meti saus. Het eten is altijd meer dan genoeg en lekker. Je gaat er in elk geval met een tevreden en vol gevoel weer naar buiten.
Kam Yin stelt mij nooit teleur, maar dan moet ik niet van dit vaste menu afwijken. Een enkele keer heb ik dat namelijk wel geprobeerd. Dan bestelde ik tjap tjoy, een veilige keus. Maar sinds ik in Nederland ben komen wonen (1990) heb ik nooit een lekkere tjap tjoy gegeten (de laatste keer was in de jaren ’80 bij Tai Toong, Paramaribo, Suriname). Dus ook niet bij Kam Yin. De Tjap Tjoy had totaal geen smaak en bestond slechts uit komkommer en tauge. Het resultaat was dat ik mijn bord vol goot met sambal, waardoor ik diezelfde avond al ziek was van de maagpijn! Ik snap dan ook nooit dat anderen bij Kam Yin iets anders bestellen dan moksi- meti met rijst. Okay, een uitstapje naar nasi of tjauw min in plaats van witte rijst snap ik nog wel. Maar roti bijvoorbeeld? Mensen!!! De belangrijkste les die ik jullie wil leren: bestel NOOIT roti bij een Chinees!!! Echt waar! Niet doen!!! Wil je roti, ga naar een Hindoestaan! Sorry, ik liet me even gaan.. Waar was ik? O ja, ik snap dus niet dat mensen iets anders bestellen bij Kam Yin. Ben ik nou zo erg? Of hebben die mensen geen goede smaakpillen, door bijvoorbeeld alcoholisme of het teveel roken van sigaretten? Laten we het erop houden dat ik hartstikke verwend ben met eten. Mijn moeders eten is namelijk heerlijk! Echt, ik ken niemand die mijn moeders eten niet lekker vindt! En mijn vriend is ex- kok en heeft achttien jaar in de keuken gewerkt. Het is dus feitelijk hun schuld dat ik verwend ben met eten.
Gisteravond hadden Ida en ik weer een afspraak. We zijn naar de film geweest en zijn daarna naar Kam Yin vertrokken. We bestelden het vaste recept en het eten was binnen vijf minuten op tafel.

Met dank aan Itje vd B te A :))

Dit bericht werd geplaatst in Food. Bookmark de permalink .

5 reacties op Moksi Meti

 1. Eigenlijk vind ik de roti van Kam Yin best okay.
  Niet zo lekker als die van je moeder, maar die maakt het maar 1 keer per jaar, en mijn roti-behoefte heeft een grotere frequentie nodig 🙂

  Je zwager.

  Like

 2. Nee!! Tamina voedt je niet goed op!! Verschrikkelijk! Ik zal ook even met je schoonmoeder praten! xx

  Like

 3. To quote a comedian uit mijn tijd (dus ver voor jouw tijd) uit zijn standup comedy show “RAW”:

  It's like a Ritz Cracker.

  T.

  Like

 4. It's the best you ever had!!!

  Like

 5. Raoul Brahim zegt:

  Dus op mijn verjaadag ben je moksi meti gaan eten, zeg me dat je ten minste een chinees taartje hebt gegeten op mijn verjaardag 🙂
  Over hindostaanse roti gesproken. Mientje heeft me gebracht naar Rita in Suriname. Ik zelf ben meer een chris roti shop man, maar ik moet zeggen dat rita een goede tweede is. Het voordeel van rita is dat je na je roti te hebben gegeten niet de hele dag spijt hebt ervan. Nu iedere keer als ik een roti haal daar, moet ik even mientje bellen om haar op te fokken 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s